lub poradnia@fundacjaart.pl

6 Festiwal Rodziny już w najbliższą niedzielę

Już 9 czerwca, na Stadionie Miejskim Legii Warszawa, odbędzie się 6 Festiwal Rodziny, współfinansowany przez m.st. Warszawa. Festiwal ma charakter bezpłatnego, otwartego, rodzinnego pikniku, podczas którego uczestnicy wspólnie, całymi rodzinami biorą udział w szeregu aktywności o charakterze rekreacyjnym, sportowym, edukacyjnym, relaksacyjnym i integracyjnym. Za aktywny udział mogą zbierać punkty na kuponach, które biorą udział  w losowaniu wspaniałych nagród, pozyskiwanych od Partnerów Fundacji i Sponsorów wydarzenia.

Celem i przesłaniem Festiwalu Rodziny jest: aktywizowanie rodzin do wspólnego spędzania czasu, budowanie pozytywnego wzorca Rodziny – zdrowej, aktywnej, otwartej, w której wszyscy współpracują ze sobą jak w drużynie oraz pokazanie jak bez wielkich nakładów finansowych, przy małych modyfikacjach w stylu życia, scalić rodzinę i odnaleźć wspólne, rodzinne pasje.

Festiwal Rodziny organizowany jest od 2014 roku przez Fundację A.R.T. i cieszy się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców Warszawy. Miejsca na organizację wydarzeń wybierane są tak, aby stanowiły spójną całość z jego charakterem czyli rodzinną olimpiadą. W pięciu edycjach Festiwalu udział wzięło około 50 tysięcy warszawiaków, głównie rodzin z dziećmi. Frekwencję oraz aktywny udział warszawskich rodzin zapewnia nam sprawdzona od czterech lat, różnorodna i atrakcyjna formuła wydarzenia.

Co będzie się działo?

A na scenie wiele niespodzianek:

10.20 Rozpoczęcie Festiwalu – Lidia Piechota ExtreMama

10.40 Animacja taneczna dla całych rodzin, którą poprowadzi niezastąpiona Ilona Chylewska

11.00 Konkurs Matplanety

11.10 Mały Inżynier – pokaz naukowy

11.25 Pokaz samoobrony przygotowany przez Strażników miejskich

11.40 Animacja taneczna dla całych rodzin, którą poprowadzi niezastąpiona Ilona Chylewska

13.00 „Cała Praga śpiewa” prezentacja chóru pod kierownictwem Roberta Lipki

14.00 Konkurs Matplanety

14.30 Masz 4 minuty, aby uratować życie- Ariel Szczotok Centrum Medyczne Fundamenti

15.00 Losowanie nagród i zakończenie 6 Festiwalu Rodziny

Dzięki wszystkim współpracującym z nami Partnerom dla Rodzin przygotowaliśmy moc atrakcji:

1. Wrócimy do czasów młodości rodziców i zaprosimy Was na przygodę z podwórkowymi grami. Pamiętacie grę w kapsle? W klasy?
    2. Na stoisku Młodego Inżyniera będziecie mogli poczuć się jak mali naukowcy. Zrobimy też wielką zadymę. Będą wybuchy, ogień i duuużo piany. Nie próbujcie tego w domu!
    3. Na stoisku straży miejskiej na pewno będziecie mogli pogłówkować z kołem fortuny i zagadkami przygotowanymi przez strażaków.
    4. Matplaneta zabierze was w podróż z matematyką, rodzice razem z dziećmi będą rozwiązywać zagadki matematyczno-logiczne oraz prowadzić warsztaty z tworzenia gier komputerowych.
    5. Lubicie gniotki? Bardzo proszę – każdy będzie mógł przygotować swojego przyjaciela.
    6. Na stoisku Alexandra będziecie mogli poczuć się jak mali konstruktorzy i przygotować modele wymarzonych aut.
    7. Policja zaprosi Was do miasteczka ruchu drogowego. Znacie przepisy?
    8. Centrum Medyczne Fundamenti nie tylko zabezpieczy nasz piknik, aby było bezpiecznie, ale przez cały dzień będziecie mogli nauczyć się lub powtórzyć pierwsza pomoc. Przed letnimi wyjazdami jak znalazł.
    9. AZS AWF WARSZAWA RUGBY zaprosi was do zabawy i animacji z rugby.
    10. Straż Pożarna jak co roku umożliwi wszystkim dzieciakom zwiedzanie samochodów, a jak się do nich pięknie uśmiechniemy to może kurtynę wodną uda się uruchomić 🙂
    11. Fundacja Iwony Kalaman zaproponuje Wam strefę lego… kolego, słyszysz będziesz mógł budować lego…
    12. Studenci Pedagogium pokażą Wam jak cudownie można się bawić rzeczami, które wydają się zupełnie niepotrzebne.
    13. Na capitalnej rikszy będzie można zakupić bilety do Teatru Capitol w specjalnych preferencyjnych cenach oraz otrzymać atrakcyjny rabat na wybrane spektakle z wakacyjnego repertuaru Teatru Capitol.
    14. Kolorowe warkoczyki, malowanie buziek i wiele innych animacji zapewnią wolontariusze Fundacji A.R.T.
    15. Będą także food trucki, bo „Żarcie na kółkach” to podstawa,  człowiek jak głodny to zły. Bedą i burgery, hot dogi, frytki i włoski street food.
    16. Stoisko Colorshake to piękne ubrania. Która z nas nie lubi przymierzać, przeglądać….
    17. Będą lody i napoje, bo pogoda już zamówiona. Bedzie gorąco, a czasami upał.

Całość Festiwalu poprowadzi Lidia Piechota- która mawia, że macierzyństwo ekstremalne to jej drugie imię.

6 Festiwal Rodziny będzie również inauguracją projektu „Edukacyjne Pikniki Rodzinne”, współfinansowanego przez m.st. Warszawa, realizowanego przez Fundację Rodzinną i Fundację A.R.T.. Pikniki to atrakcyjne, edukacyjne i innowacyjne wydarzenia, które będą promowały różnorodne, rodzinne aktywności, pobudzały wyobraźnię, uczyły wspólnej zabawy oraz poznawania innych rodzin o podobnych zainteresowaniach. Ważnym elementem Festiwalu Rodziny będzie zatem punkt informacyjno-promocyjny realizatorów (Fundacja A.R.T. i Fundacja Rodzinna), w którym uczestnicy festiwalu będą mogli dowiedzieć się o planowanych w innych dzielnicach wydarzeniach w ramach projektu „Edukacyjne Pikniki Rodzinne”. Dostaną szczegółowe informację na temat całej akcji, przygotowanych atrakcji.

Dziękujemy wszystkim Partnerom zaangażowanym w organizację 6 Festiwalu Rodziny.

Do zobaczenia w niedzielę.

Zachęcam do obejrzenia materiałów wideo z ubiegłorocznej edycji Festiwalu.:

oraz realizacji eventów profilaktycznych:

• Aktualności

Sprawozdanie finansowe 2018

Bilans Fundacja A.R.T. 2018 Sprawozdanie Fundacji ART 2018

Zmiana statutu Fundacji A.R.T. – 13.08.2019

Zmiana statutu: z dniem 13.08.2019r. Fundator, Zarząd i Rada Fundacji A.R.T. uchylili dotychczasowy statut, obowiązującym jest poniższy. Statut [...]

Poradnictwo specjalistyczne w Fundacji A.R.T.

Od sierpnia Fundacja A.R.T. w partnerstwie z Fundacją UNA realizuje projekt „Patent na moc„. Powstał on na bazie doświadczeń naszych [...]

Kupując szkolenie w naszej Fundacji, wspierasz cele statutowe

Cel jest niczym betonowy fundament, który koniecznie należy położyć, zanim zbudujemy dom. Lisa Mc Innes-Smith Szkolenia odbywają się w formie [...]