lub poradnia@fundacjaart.pl

Fundacja A.R.T. organizacją pożytku publicznego

Działalność statutowa Fundacji A.R.T  opiera się na trzech hasłach:

#Aktywizujemy #Ratujemy #Tworzymy

#Aktywizujemy potrzebujące rodziny do działania.

Działanie realizujemy poprzez:

1. Wspieranie rozwoju psychomotorycznego oraz zainteresowań i pasji dzieci i młodzieży,
    2. Wspieranie budowania więzi rodzinnych oraz rozwoju kompetencji społecznych i wychowawczych rodziców,
    3. Inicjowanie i promowanie działań prorodzinnych, scalających i wspierających rodziny w pokonywaniu trudności,
    4. Inicjowanie i promowanie zdrowego stylu życia,
    5. Inicjowanie i promowanie działalności kulturalnej,
    6. Inicjowanie i wspieranie edukacji obywateli,
    7. Inicjowanie i promowanie aktywności fizycznej, sportu i rekreacji,
    8. Promocję oraz popularyzowanie kultury, upowszechnianie i rozwój kultury fizycznej i sportu,
    9. Organizowanie meczy sportowych, organizowanie turniejów, rozgrywek, spotkań towarzyskich, organizowanie akcji edukacyjnych oraz akcji społecznych związanych z popularyzacją sportu, organizowanie turniejów, zawodów, pokazów własnych i innych imprez sportowych,
    10. Organizowanie obozów dla zawodników, wyjazdów szkoleniowych dla zawodników, trenerów, instruktorów oraz działaczy,
    11. Rozpowszechnianie innych materiałów edukacyjnych związanych z inicjowaniem i wspieraniem działań upowszechniających sport oraz propagującym zdrowy tryb życia,
    12. Promowanie zdrowego sposobu odżywiania,
    13. Wspieranie i promowanie działań proekologicznych,
    14. Umacnianie potencjału organizacji obywatelskich,

#Ratujemy osoby potrzebujące, niesamodzielne, doświadczające przemocy, zagrożone wykluczeniem społecznym.

1. Poradnictwo specjalistyczne,
    2. Podejmowanie działań prewencyjnych jako pomoc dzieciom krzywdzonym i ich rodzinom,
    3. Podejmowanie wszelkich form pomocy i inicjatyw zmierzających do zapobiegania i przeciwdziałania krzywdzeniu dzieci, oraz jego skutkom,
    4. Podejmowanie innych działań na rzecz ochrony praw dziecka,
    5. Pomoc ofiarom przemocy w rodzinie,
    6. Pomoc osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej,
    7. Prowadzenie warsztatów rozwijających kompetencje społeczne oraz grupy wsparcia.

#Tworzymy kampanie, warsztaty skierowane do osób doświadczających przemocy w rodzinie, które ukazują źródło problemu. Skierowane są do osób potrzebujących, wykluczonych, zagrożonych wykluczeniem lub przemocą. Prowadzimy badania i analizy poszerzające wiedzę o problemie oraz stanowiące podstawę projektowania działań.

1. Tworzenie i wdrażanie kampanii społecznych,
    2. Wspieranie programów i inicjatyw prorozwojowych z zakresu dziedzin ekonomii, medycyny i nauk humanistycznych, mających służyć poprawie warunków życia społeczeństwa lub określonych grup potrzebujących wsparcia,
    3. Organizowanie i niesienie ponad barierami społecznymi, etnicznymi
      i politycznymi pomocy na rzecz ogółu społeczności, ze szczególnym uwzględnieniem tych grup podmiotów, które wyróżnia szczególnie trudna sytuacja życiowa lub materialna,
    4. Pośredniczenie w kojarzeniu organizacji pomocowych przy realizacji konkretnych projektów pomocowych oraz w wymianie informacji, know – how oraz środków pomocowych,
    5. Organizację szkoleń i konferencji,
    6. Tworzenie tematycznych portali internetowych,
    7. Upowszechnianie Internetu oraz innych technologii informacyjnych, w szczególności wśród dzieci i młodzieży zamieszkałych na obszarach wiejskich,
    8. Aktywizacja zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem,
    9. Edukacja i wzmacnianie potencjału na obszarach wiejskich,
    10. Upowszechnianie wiedzy ekonomicznej oraz świadomości społecznej i obywatelskiej.

• Aktualności

Fundacja A.R.T. poszukuje 2 osób na płatny staż z możliwością zatrudnienia

Fundacja A.R.T., w związku z otrzymaniem dofinansowania w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich, w Priorytecie 1a „Wsparcie działań [...]

Postaw na solidne fundamenty- Fundacja A.R.T. z dofinansowaniem w PROO 2019-2021