lub poradnia@fundacjaart.pl

Marki Rozwiązań- konferencja dla Specjalistów

Fundacja A.R.T. na zlecenie Ośrodka Pomocy Społecznej w Markach przygotowała i organizuje  bezpłatną konferencję: „MARKI ROZWIĄZAŃ” – Skuteczność samorządu w kontekście profilaktyki uzależnień i przeciwdziałania przemocy w rodzinie. Bariery i wyzwania”.

Konferencja skierowana jest do samorządowców i specjalistów pracujących w obszarze profilaktyki uzależnień i przeciwdziałania przemocy oraz przyszłych specjalistów w tym zakresie.

PROGRAM KONFERENCJI:

9.30 – 10.00 Uroczyste otwarcie konferencji: Burmistrz Miasta Marki Jacek Orych,

Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej Magdalena Rogalska Kusarek

Gospodyni Konferencji: Agata Młynarska

10.00 – 11.45 Wykład inauguracyjny: „Budowanie szczęśliwej i bezpiecznej rodziny w światle współczesnych zagrożeń”.

Prowadzący: Sędzia Anna Maria Wesołowska

11.45 – 12.00 Rozmowy w kuluarach – przerwa kawowa

12.00 – 12.20 Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar

12.20 -12.50 Panel: „Zgłosiłam/ łem problem. Jak to funkcjonuje proceduralnie.”

Zaproszeni goście: Robert Ziębiński, Monika Wieja – Baczyńska, Agnieszka Popławska

12.50 – 13.10 „Nowe wyzwania w terapii uzależnień od środków psychoaktywnych”

Prowadzący: Adam Nyk – wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Monar

13.10 – 13.50 Lunch

Gospodyni Konferencji: Agnieszka Gozdyra

13.50 -14.20 „Niepłacenie alimentów jako przejaw przemocy ekonomicznej”

Prowadzący: Robert Damski komornik

14.20 -14.40 „Interwencja służb policji w przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.”

Prowadzący: Nadkomisarz Mariusz Pawlak Zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Wołominie

14.40-15.00 Rozmowy w kuluarach – przerwa kawowa

15.00- 16.30 „Rekomendacje na przyszłość”

Panel Ekspertów: Sędzia Anna Maria Wesołowska, Robert Damski  komornik, Dyrektor OPS Marki Magdalena Rogalska – Kusarek, Robert Smyczyński

Prowadząca panel: Agnieszka Gozdyra

ORGANIZACYJNIE:

Kiedy: 4.12.2019r.

Godziny: 9.30 – 16.30

Gdzie: Mareckie Centrum Edukacyjno- Rekreacyjne, ul. Wspólna 40/42 Marki

Szczegóły i zgłoszenia: http://fundamenti.pl/wp-admin/post.php?post=2443&action=edit lub w wydarzeniu na FB

Tel: 696 083 871, 888 555 22 22

E-mail: konferencja@fundacjaart.pl

ORGANIZATORZY

PATRONAT HONOROWY

Marszałek Województwa Mazowieckiego

PATRONATY

Zaproszeni Goście:

Agata Młynarska – Gospodyni Konferencji

Dziennikarka, producentka, konferansjerka, prezenterka telewizyjna, aktorka i polonistka. W latach 1990–2006 była związana z TVP2. Od 1991 wraz z Jerzym Owsiakiem prowadziła  finały Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Współtworzyła akcję I Ty możesz zostać św. Mikołajem oraz Festiwal Kultury Kresowej i wiele imprez, programów rozrywkowych. Prowadziła też festiwale i koncerty organizowane przez Polsat. W latach 2011–2013 prowadziła wywiady w audycji „Ona rozmawia” w Radiu PiN.

2018 prowadzi program „Eks-tra Zmiana” na antenie TVN Style

Otrzymała wiele nagród: Kawaler Orderu Uśmiechu, Gwiazda Dobroczynności w plebiscycie organizowanym przez Newsweek Polska i Akademię Rozwoju Filantropii, Róża Gali w kategorii „debiut roku” dla portalu www.onaonaona.com Wielokrotnie nominowana do Telekamery i Wiktora, zdobywczyni w 2013 r. Wiktora w kategorii „osobowość telewizyjna”, w 2019 r. została nominacja do nagrody Gwiazda Plejady w kategorii „osobowość roku”.

Agnieszka Gozdyra – Gospodyni Konferencji, prowadząca debatę

Publicystka, dziennikarska Polsat News, autorka i prowadząca programy: „Polityka na Ostro” i „Skandaliści”, wykładowca SWPS.

Sędzia Anna Maria Wesołowska

Prawniczka z ogromnym doświadczeniem, sędzia w stanie spoczynku, społeczny  doradca Rzecznika Praw Dziecka.  Sądziła przez 30 lat i wydała tysiące wyroków w sprawach karnych. Walczy o edukację prawną, od lat propaguje prawo wśród młodzieży i rodziców, współpracuje z Uniwersytetami Trzeciego Wieku.

Była pierwszym polskim sędzią, który zdecydował się wystąpić w telewizyjnym sądowym show, występowała w programach „Sędzia Anna Maria Wesołowska” oraz „Wesołowska i mediatorzy”, emitowanych na antenie telewizji TVN.

Dr Adam Bodnar

Goście: Robert Ziębiński, Monika Wieja – Baczyńska, Agnieszka Popławska

Robert Damski – Komornik Sądowy

Laureat Wyróżnienia „Biała Wstążka” w kategorii Wymiar Sprawiedliwości. Członek zespołu d/s alimentów przy RPO-RPD, Członek Stowarzyszenia „Mężczyźni przeciwko przemocy”.

Honorowy Członek Stowarzyszenia „Dla Naszych Dzieci”, Stowarzyszenia „Alimenty to nie prezenty” i Fundacji KiDs

Członek Rady Ekspertów na Wydziale Prawa i Administracji Uczelni Łazarskiego.

Od lat zaangażowany w działalność na rzecz poprawy jakości egzekucji sądowej, szczególnie w zakresie egzekucji alimentów.

Adam Nyk

Absolwent socjologii UJ, specjalista psychoterapii uzależnień od 2002 r, ukończył studia podyplomowe z zakresu zarządzania placówkami służby zdrowia na WSM w Warszawie.

Swoją pracę w Monarze rozpoczął w 1992 r , w krakowskiej Poradni Rodzinnej, przez kolejne lata pracował w ośrodku stacjonarnym z osobami dorosłymi, z młodzieżą, na oddziale detoksykacyjnym oraz osobami zakażonymi w Wandzinie. W 1999 r. współtworzył Poradnię Rodzinną w Warszawie przy Hożej 57. Przez 12 lat pracował w Areszcie Śledczym Warszawa – Służewiec na oddziale terapeutycznym dla osób skazanych. Z natury jest osobą pogodną, radosną, ciekawą ludzi i świata. W codziennych zmaganiach życiowych wspiera go od lat żona Agnieszka oraz synowie Grzegorz i Damian.

Dariusz Pawlak – Zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Wołominie

Absolwent Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Częstochowie, Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie, Akademii Obrony Narodowej, Akademii Sztuki Wojennej. Uzyskał stopień  naukowy doktora w dziedzinie nauk społecznych – specjalność: nauki o bezpieczeństwie. Służbę w Policji rozpoczął w 1999 roku w Oddziale Prewencji Policji w Warszawie, gdzie przeszedł kolejne szczeble kariery zawodowej do stanowiska Zastępcy Dowódcy Kompanii Oddziału Prewencji.  Od 2012 roku kontynuował służbę w KPP w Wołominie na stanowisku Zastępcy Komendanta Komisariatu Policji w Markach. We wrześniu 2014r  roku został mianowany na stanowisko Naczelnika Wydziału Prewencji KPP w Wołominie. 21 stycznia 2019r  roku został powołany na stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Powiatowego Policji w Wołominie.1 kwietnia 2019 roku został Zastępcą Komendanta Powiatowego Policji w Wołominie.

Robert Smyczyński – Psycholog, Prezes Fundacji UNA

mgr. psychologii klinicznej (Uniwersytet SWPS W-wa). Specjalizacja: Neuropsychologia, przeciwdziałanie Przemocy w Rodzinie i Interwencja Kryzysowa. PRAKTYK, specjalizuje się w pracy ze zjawiskami szeroko pojętego kryzysu i motywacji. Terapeuta TSR. Zawodowo na przestrzeni lat jako terapeuta, trener związany min Stowarzyszeniem na Rzecz Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie Niebieska Linia, TPG, PZN, ISiAG. Autor i wykonawca programów edukacyjnych, warsztatowych skierowanych do młodzieży i dorosłych, osób prywatnych, specjalistów i zespołów pracujących w nurcie interdyscyplinarnym w Polsce. Członek PST-TSR i EBTA. Aktualnie poza działalnością na rzecz Fundacji UNA prowadzi własną praktykę w Warszawie oraz współpracuje z wieloma ośrodkami oraz służbami pomocowymi i interwencyjnymi w Polsce.

• Aktualności

Marki Rozwiązań- konferencja dla Specjalistów

Fundacja A.R.T. na zlecenie Ośrodka Pomocy Społecznej w Markach przygotowała i organizuje  bezpłatną konferencję: „MARKI ROZWIĄZAŃ” – [...]

Miasteczko Mikołaja- 8.12.2019 Centrum Praskie Koneser

Fundacja A.R.T. oraz Centrum Praskie Koneser zapraszają na niepowtarzalne Miasteczko Mikołaja. Zapraszamy na świąteczny program artystyczny [...]

„Przyjaciele Zippiego” w mareckich szkołach i przedszkolach.

w 2019/2020 roku Trenerzy Fundacji A.R.T. na zlecenie Ośrodka Pomocy Społecznej w Markach realizować będą program: „Przyjaciele [...]

Zakończenie działań związanych z poradnią e-mailową.

Uprzejmie informujemy, iż działalność poradni mailowej zostaje zamknięta z dniem 01.10.2019r. Przypominamy, że wsparcie i poradnictwo w zakresie [...]