lub poradnia@fundacjaart.pl

Powiedz o TYM komuś

Poprzez Kampanię  „Powiedz o TYM komuś” chcemy wesprzeć osoby dotknięte problemem przemocy, które nie otrzymały właściwej pomocy.  Pierwszy krok aby wyjść z przemocy to „Powiedzieć O TYM komuś”. O TYM czyli o: upokorzeniu , bólu, strachu, bezsilności, braku wiary we własne siły i wartość, poczuciu osamotnienia. Ofiara często nie wychodzi sama z domu lub czas jej wyjść jest kontrolowany, sprawdzane są miejsca jej pobytu. Często nie wie gdzie się zwrócić, poza policją i ośrodkiem pomocy społecznej nie przychodzą jej do głowy spontanicznie inne miejsca. Nasza kampania skupia się przede wszystkim na zachęceniu ofiar do zrobienia pierwszego kroku i powiedzenia o ty, czego doświadczają bo od tego zaczyna się zmiana. Kampanie: radiowa, facebookowa, może i telewizyjna oraz informacja na portalach Fundacji będą miały zasięg ogólnopolski. Drugą ważną kwestią jest zapoznanie ofiar i świadków z listą dostępnych miejsc, telefonów, poradni mailowych służących pomocą ofiarom i świadkom przemocy. Służyć temu będą Dni Otwarte „Powiedz O TYM komuś” w Rodzinnej Klubokawiarni Praskiej – konkretne wsparcie dla mieszkańców Warszawy i okolic w postaci dyżuru: prawnika, psychologów, pedagoga, pracowników i wolontariuszy Fundacji A.R.T. Zadanie współfinansowane ze środków Funduszu Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości