lub poradnia@fundacjaart.pl

„Seniorzy wiele warci 2” wyjazd do Nałęczowa.

Na półmetku naszego projektu:” Seniorzy wiele warci 2″ dziś udajemy się do Nałęczowa, poznawać piękne miejsca w Polsce.

Nałęczów – miasto, które ma status uzdrowiska. W Nałęczowie znajduje się Park Zdrojowy, sanatoria, a także rozlewnia popularnej w Polsce i za granicą wody mineralnej „Nałęczowianka”.

Nałęczów – informacje ogólne

Nałęczów jest miastem położonym w województwie lubelskim. Należy do powiatu puławskiego. Nałęczów jest bardzo znanym w Polsce uzdrowiskiem, w którym powierzchnię 25 ha zajmuje Park Zdrojowy. W Nałęczowie znajdują się trzy osiedla: osiedle Staromiejskie oraz dwa osiedla Dulębów. Do miasta należą: Antopol, Bochotnica, Bochotnica Kolonie, Bronice, Bronice Kolonie, Charz „A”, Charz „B”, Chruszczów, Chruszczów Kolonie oraz Cynków. W mieście mieszka ok. 4500 ludzi. W Nałęczowie działa Zakład Leczniczy Uzdrowisko Nałęczów, Nałęczowianka oraz Nałęczowska Spółdzielnia Rolniczo – Handlowa.

Przez Nałęczów przechodzą dwie drogi wojewódzkie: nr 830 i nr 826.

4 km na północ od Nałęczowa we wsi Drzewce – Kolonia znajduje się stacja kolejowa.

Nałęczów – położenie, klimat, pogoda

Nałęczów jest położony na Płaskowyżu Nałęczowskim. Znajduje się w trójkącie turstycznym Puławy – Nałęczów – Kazimierz. Miasto leży nad rzeką Bystrą u jej ujścia do Bochotniczanki. Nałęczów znajduje się w najcieplejszym regionie Polski, tzw. V regionie bioklimatycznym „południowo – wschodnim”. Najcieplejszym miesiącem jest lipiec (+17 stopni), a najzimniejszym – styczeń (-3 stopnie).

Nałęczów – historia

Nazwa „Nałęczów” pojawiła się w 1751 roku od herbu Nałęcz Stanisława Małachowskiego. W 1771 roku na zakupionych ziemiach magnat wybudował rezydencję, nazywaną obecnie Pałacem Małachowskich. W trakcie poszukiwań rud żelaza przez Antoniego Małachowskiego w XIX wieku, magnat odkrył, że dużo źródeł wód ma nieocenione walory lecznice. Woda została przebadana w 1817 roku przez profesorów z Uniwersytetu Warszawskiego. Nałęczów stał się bardzo modnym uzdrowiskiem w latach 80. XIX wieku. W 1954 roku zostało powołane Przedsiębiorstwo Państwowe „Uzdrowisko Nałęczów”, które zastąpiło Zakład Leczniczy.

Nałęczów otrzymał prawa miejskie w 1963 roku, a w 1970 – status uzdrowiska.

Nałęczów – woda mineralna

Złoża borowin oraz lecznicze źródła zostały odkryte ok. 1800 roku. Wody rozlewana do butelek:

• Nałęczowianka – dostępna w kilku rodzajach: gazowana, niegazowana, delikatnie gazowana, smakowa (cytrynowa, jabłkowa, truskawkowa);
    • Cisowianka – dostępna w kilku rodzajach: gazowana, niegazowana, silnie gazowana, lekko gazowana, musująca Perlage.

Nałęczów – sanatorium

Warunki naturalne oraz ukształtowanie terenu sprawiły, że w Nałęczowie powstał jedyny w Polsce sprofilowany ośrodek leczenia chorób serca. Uzdrowisko w Nałęczowie powstało w 1878 roku. W Nałęczowie jest szpital, sześć sanatoriów oraz kilka niepublicznych placówek oraz klinik. W sanatorium leczy się:

• schorzenia kardiologiczne;
    • schorzenia układu krążenia, głównie nadciśnienia tętniczego
    • schorzenia narządu ruchu.

Główne zabiegi w Nałęczowie to:

• hydroterapia;
    • fonoterapia;
    • inhalcje;
    • gimnastyka;
    • elektroterapia;
    • masaże;
    • światłolecznictwo;
    • magnetoterapia;
    • krioterapia.

Nałęczów – spa

Spa w Nałęczowie mają bogatą ofertę zabiegów. Najczęściej wybierane są masaże oraz elektromasaże. Wśród kuracjuszy popularne są również kąpiele aromatyczne, bicze szkockie, a także okłady parafinowe na dłonie. Przyjezdni często przyjeżdżają również na basen w Nałęczowie, na którym można się poddać masażowi cząsteczkami powietrza.

Nałęczów – zabytki

• Park Zdrojowy w Nałęczowie;
    • Sanatorium „Książę Józef” w Nałęczowie;
    • Źródło miłości w Parku Zdrojowym;
    • Chata Żeromskiego w Nałęczowie;
    • Pałac Małachowskich w Parku Zdrojowym;
    • Zabytkowe wille: Oktawia, Podgórze, Ukraina, Borowianka

Nałęczów – atrakcje

• Droga Lipowa w Nałęczowie – szlak turystyczny prowadzący przez Górę Poniatowskiego, Lasek zakładowy, Górę Krzyżową i wąwozy, w tym Wąwóz Łukoszyński;
    • Staw w Parku Zdrojowym;
    • Aleja Artystów w Nałęczowie – z 16 glinianymi tablicami z odciśniętymi dłońmi m.in. Jana Kantego Pawluśkiewicza i Mieczysława Olszewskiego.

Nałęczów – pobliskie miasta

• Lublin (28 km);
    • Kazimierz Dolny nad Wisłą (22 km);
    • Puławy (29 km).

Nałęczów – noclegi

• pokoje gościnne w Nałęczowie – od 30 pln za noc;
    • willa w Nałęczowie – od 35 pln za noc;
    • hotele w Nałęczowie – od 50 pln za noc.

Nałęczów – ciekawostki

• Z Nałęczowem związani byli: Zofia Nałkowska, Bolesław Prus, Stefan Żeromski, Stanisław Witkiewicz, Stanisław Przybyszewicz, Henryk Sienkiewicz, Michał Elwiro Andriolli i Ewa Szelzburg – Zarembina.

Źródło:Turystyka WP

• Aktualności

Kupując szkolenie w naszej Fundacji, wspierasz cele statutowe

Cel jest niczym betonowy fundament, który koniecznie należy położyć, zanim zbudujemy dom. Lisa Mc Innes-Smith Szkolenia odbywają się w formie [...]

Wspólny projekt Fundacji A.R.T. i Fundacji UNA dla osób doświadczających przemocy.

Program PATENT NA MOC powstał na bazie doświadczeń naszych Fundacji: ART i UNA w pracy ze zjawiskiem przemocy w Rodzinie na terenie całej Polski. [...]

Czy warszawiacy są świadomi zjawiska przemocy?

Zachęcamy do zapoznania się z badaniem, którego główny cel stanowi poznanie opinii dorosłych mieszkańców Warszawy na temat zjawiska przemocy w [...]

VI FESTIWAL RODZINY w programie telewizji Polsat Rodzina

VI FESTIWAL RODZINY w programie „Mamma mia” telewizji Polsat Rodzina [...]