„RODZINNA OLIMPIADA MIKOŁAJKOWA- 04.12.2016; WARSZAWA CENTRUM OLIMPIJSKIE”

4 grudnia 2016 roku w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbędzie się Rodzinna Olimpiada Mikołajkowa (projekt Festiwal Rodziny) organizowana przez Fundację A.R.T. przy wsparciu medialnym Radia ESKA.

To wydarzenie dla całych Rodzin organizowane w formie różnorodnych aktywności, gdzie przez wspólną zabawę uczestnicy mogą doświadczyć, jak ważne jest spędzanie czasu razem- rodzinnie.

Celem jest budowanie pozytywnego wzorca rodziny – zdrowej, aktywnej i otwartej i motywowanie rodzin do aktywnego wspólnego spędzania wolnego czasu. Dzięki Olimpiadzie chcemy stworzyć medialną modę na aktywne, rodzinne spędzanie czasu oraz edukować mieszkańców w obszarze spędzania rodzinnie czasu wolnego, wzmacniania więzi rodzicielskich, funkcji rodziny, odnajdowania i realizowania wspólnych pasji. Dodatkowo chcemy pokazać optymistyczne oblicza Warszawiaków – ludzi rodzinnych i otwartych na wspólne działanie.

Każda rodzina może zbierać, na otrzymanym na stoisku organizatora kuponie, stempelki za wspólne przejście aktywności czy konkursu. Po zebraniu 12 stempelków kupon wrzuca się do urny. Około godziny 15:30 odbędzie się losowanie atrakcyjnych nagród, w tym voucherów na rodzinne, weekendowe pobyty w Zalesiu Mazury.

Podczas pierwszej edycji Festiwalu Rodziny przeprowadziliśmy wśród uczestników ankiety dotyczące kompetencji rodzicielskich i rodzinnego spędzania czasu. Połowa wypełniających ankietę kobiet i jedynie 26 proc. mężczyzn brało udział w warsztatach podnoszących kompetencje rodzicielskie. Jedynie 27 proc. mężczyzn, jak i kobiet brało udział w zajęciach przeznaczonych dla całej rodziny, a aż 86 proc. respondentów zadeklarowało chęć podniesienia swoich umiejętności w obszarze kompetencji rodzicielskich. Wśród najbardziej pożądanych warsztatów czy zajęć uczestnicy badania wymienili: warsztaty na temat umiejętności psychologicznych, ale też zajęcia sportowe, taneczne i edukacyjno – rozwojowe. Raport do pobrania

W oparciu o powyższe dane uważamy, że istnieje duża potrzeba organizowania tego rodzaju wydarzeń i aktywizowania całych rodzin. Staraliśmy się spełniać oczekiwania deklarowane przez uczestników ankiety przy tworzeniu programu Rodzinnej Olimpiady Mikołajkowej.

Fundacja DKMS Polska w trakcie wydarzenia zaprasza wszystkie zdrowe osoby w wieku 18-55 lat do zarejestrowania się bazie potencjalnych dawców komórek macierzystych. Zajmuje to tylko chwilę, polega na przeprowadzeniu wstępnego wywiadu medycznego, wypełnieniu formularza z danymi osobowymi oraz pobraniu wymazu z błony śluzowej z wewnętrznej strony policzka.

Co będzie się działo? Mikołaj i jego śnieżynki przygotowali wiele atrakcji a wśród nich:

• Gry i zabawy na stoisku Alexander prowadzone przez wolontariuszy Fundacji A.R.T.
  • Zabawy z rugby;
  • Rodzinny trening fitness prowadzony przez Lidię Zamyłko;
  • Porady psychologów, pedagogów, coacha, lekarza;
  • Kursy pierwszej pomocy wraz z konkursami dla całych rodzin;
  • Wiele atrakcji dla dzieci: zabawy z chustą Klanza, malowanie buziek, szycie zabawek, warsztaty tworzenia zabawek ekologicznych, gry i konkursy;
  • Warsztaty jazdy na deskorolce;
  • Warsztaty animowane przez Straż Miejską;
  • Balet w wykonaniu najmłodszych;
  • Animacje taneczne;
  • Pokaz iluzjonisty;
  • Warsztaty przygotowywania świątecznych stroików;
  • „Światełko dla domu”- warsztaty dla całych rodzin;
  • Spotkanie z Maćkiem Dreszerem- kierowcą rajdowym;
  • Występ Lian Ross

I wiele innych atrakcji, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie!

Serdecznie zapraszamy.

Zapisz